DSC_6559.JPG

Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung (vodosprema)

Priča o vodospremi predstavlja zanimljivu i važnu epizodu iz komunalne povijesti grada Pule. Njezina izgradnja datira u sredinu druge polovice 19. st., u vrijeme intenzivne graditeljske aktivnosti u gradu koja je zahtijevala adekvatne komunalne objekte, prije svega, rješenje pitanja opskrbe vodom i rješenje problema kanalizacije. 

Godine 1861. stavlja se u funkciju novi vodovod, korištenjem vode iz antičkog izvora na Karolini. Za izgradnju rezervoara određena je lokacija na Kaštelu, s vanjske strane utvrde, gdje se pumpala voda iz izvora, a zatim se distribuirala do potrošača. 

Zbog sve većih potreba za vodom, 1870-ih godina gradi se novi – dodatni rezervoar za vodu unutar dvorišta utvrde, uz rub sjeverne kortine, koji je sa starijim rezervoarom bio spojen kamenim lukom preko sjevernog rova. Na luku je bila ugrađena željezna cijev za dovod dodatnih količina vode iz izvora Karolina, pomoću usisne pumpe, koja je stajala na krovu novog rezervoara (ovaj luk je nažalost srušen 1964. godine, jer je predstavljao opasnost za posjetitelje utvrde). Zbog izgradnje rezervoara, koji je zauzeo prostor gotovo polovice dvorišta, došlo je do pregrađivanja unutarnjeg prostora u utvrdi. U svojoj prvotnoj funkciji ovaj je rezervoar bio do 1960-ih godina. Godine 2015. prostor je prenamijenjen u multimedijalnu dvoranu – Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung.